Menu

X Omdat je bent ingelogd zie je op deze pagina de berichten uit al je groepen. Alleen jij ziet deze informatie.

Buurtverhalen

Hieronder staan alle verhalen of blogs die je buurtgenoten op de site plaatsten. Ze zijn blij met jouw reactie!

2017 2016
Pagina's (1): 1
Titel Omschrijving
Vrijdag 7 april werd er een speciale verassingsrit gemaakt voor de Alphense senioren. Onze eerste stopplaats was in Netersel, bijna in het hart van het dorp staat een kapel met een bijzonder verhaal. Maria Rosa mystica. Mevrouw Hoes was een vereerster van Maria. Haar man liet voor haar van de garage een kapel maken. Hier werd de koffie geserveerd die gratis is. Het echtpaar Hoes is inmiddels overleden en de erfgenamen houden deze traditie in ere. We waren allen onder de indruk. Een goede start voor de reis. We reden verder door diverse dorpen van de achtzaligheden. Regelmatig een stop voor een versnapering. De laatste was bij de taverne d,n oude brandtoren. Als je alle biertjesvan de kaart wilt proberen ben je jaren zoet. Voldaan werden we weer thuis afgezet. Wat een service met dank aan de vrijwilligers van de Opstapbus ABC
Tijdens een wandeling met een wandelmaatje, door het SAS in Alphen liepen we langs een bijzondere woning. Ik was er al eens langs gefietst. Maar wandelend zie je toch meer. Een woning gedeeltelijk onder de grond.De eigenaar de heer Jansen kwam aanlopen. Ik verteldeenthousiast in wat voor bijzonder huis hij woont. Het voldoet geheel aan deenergiebesparende maatregelen van deze tijd. Hij vroeg ons op wij het ook van binnen wilde zien. Dat wilde wij wel. We begonnen op het dak waar de moestuin is. Wie verbouwd erspruiten, prei en aardbeien al hier op het dak. Ja in de grote steden ivm plaatsgebrek in bakken. Maar hiergebeurd het in de volle grond. Binnen gekomen liet mijnheer zijn kachel zien. Op houtgestookt met buizen naar de verwarmingselementen. Allemaal zelf gemaakt enbedacht.Zijn tafel staat op een grote buis, die kan draaien, wanneerer meerdere mensen zijn.De zelf gemaakte stoelen en bank, die in het stedelijkmuseum in Amsterdam goed zouden staan, zijn erg mooi en zitten goed. MevrouwJansen heeft de kussens gemaakt.De kast en meubels zijn ook van eigen hand in de kleuren vanMondriaan geschilderd. Kortom geweldig! We raakte niet uitgekeken van alle vernuftigheden. Na al die indrukken hebben we gezellig koffie gedronken engesmuld van mevrouw haar heerlijke zelfgemaakte koek. Een bijzonder echtpaar alhier in Alphen.
Denktank van VIA had 8 februari eenwandeling uitgezet. We gingen deze keer op zoek naar de historie van Nieuwkerk.Bij onze inwoners allen bekend. We vertrokken vanaf de Belsebaan en liepen door het Ooievaarsnest naar het klooster van Nieuwkerk. Onderweg passeerde we de woningen van Hanzenlust.Op 10/7/1820 werd graaf Jacob Gijsbrecht van Hogendorp eigenaar van de voormalige hoeven van Tongerlo gelegen onder Alphen, tussen 1820 en 1830 van de abdijgoederen op Nieuwkerk en in 1824 kocht hij van de gemeente Goirle grote oppervlakte "inculte grond aan de Nieuwkerk". Van Hogendorp ondernam op Nieuwkerk verschillende bouwwerken, onder meer de bouw van de Sint-Janskapel (Poppel), de vervanging van hoeve Koeijweijde door huize Nieuwkerk, de bouw van een grafkelder, een boerderij zogenaamd "Ooievaarsnest" en een huis bestaande uit drie arbeiderswoningen zogenaamd "Hanzelust" (alle op Goirle).Het klooster is nu een horecagelegenheid, Met diverse mogelijkheden. Er zijn oa 19 hotelkamers. Waar eerst de paters verbleven is het nu ideaal voor toeristen. Het ligt in een mooi gebied met diverse mogelijkheden.Wij nuttigde hier koffie of thee met vlaai.En Effe buurten, hoort daar natuurlijk ook bij. We hadden elkaar weer veel te vertellen.Na onze consumptie gingen we nog even naar de Mariagrot kijken. Veel van ons hadden deze nog nooit gezien. Ze hebben hem ook goed verstopt.Na zoveel devotie was het tijd om weer naar de Belsebaan te wandelen.Iedereen was happy met deze wandeling. Niet te ver en een heerlijke rustpauze. Met een voldaan gevoel keerde we huiswaarts.
Pagina's (1): 1